Bos: Balkenende zet kabinet op achterstand

Premier Balkenende heeft met zijn zwakke optreden tijdens de algemene beschouwingen het kabinet 'op achterstand' gezet. Dat zei vice-premier Wouter Bos (PvdA) vandaag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

De bewindslieden waren volgens Bos niet te spreken over de manier waarop Balkenende eergisteren de plannen van het kabinet over het voetlicht bracht. "We hebben er allemaal een slecht gevoel bij. We hadden allemaal graag gezien dat het beleid van het kabinet krachtiger verdedigd werd".

Het optreden van Balkenende heeft niet alleen gevolgen voor de premier zelf, maar straalt af op alle ministers en staatssecretarissen, aldus Bos.

"De premier verdedigt het kabinetsbeleid en als de premier dat goed doet, doet het kabinet het ook goed. En als de premier het minder goed doet, doet het kabinet het ook minder goed. Dus we zijn wat dat betreft nu allemaal op achterstand gezet en we zullen fors ons best moeten doen om weer het initiatief te pakken."

De kabinetsplannen zijn volgens Bos wel overgekomen, maar "het enthousiasmeren daarvoor is erbij ingeschoten".

Ook de oppositie was niet te spreken over het optreden van Balkenende, wat leidde tot een motie van wantrouwen van de VVD, die door de PVV en de SP werd gesteund.

Balkenende gaf gisteren toe "niet in vorm" te zijn geweest.