Kamervragen over giftig afval Ommen

De Socialistische Partij (SP) gaat de vondst van giftig afval op een bouwterrein in Ommen (Overijssel) in de kamer aankaarten. Op het gronddepot werden gisteren onder meer landbouwgif, ampullen morfine, rookmelders en injectienaalden aangetroffen.

De socialisten speelden volgens SP-kamerlid Remi Poppe een belangrijke rol bij het aan het licht brengen van de toestand op het gronddepot. Een SP MilieuAlarmteam zou gisterenochtend na een tip van omwonenden op het giftige afval zijn gestuit. De toegangswegen naar het terrein zouden volgens Poppe pas na aandringen van SP-statenlid Willy Lourenssen zijn afgesloten.

De schuld voor de toestand ligt volgens Poppe bij het nieuwe bodembeleid van de overheid. "Het ziet eruit als een doelbewuste vermenging van afval. Dit is een rechtstreeks gevolg van het nieuwe bodembeleid van de minister, dat gesjoemel in de hand werkt", aldus het kamerlid.

De grond op het bouwterrein is bestemd voor de uitbreiding van de N36. De autoriteiten beginnen maandag een onderzoek naar de herkomst van het afval en naar wat er precies is aangetroffen. Poppe wil dat het werk aan de weg wordt stilgelegd tot het afval is opgeruimd.