Claims Koninginnedag stapelen zich op

De Apeldoornse horecaondernemers willen alsnog compensatie van de gemeente voor de schade die ze door het 'Koninginnedagdrama' hebben geleden.

De horeca vindt dat de gemeente over de brug moet komen, omdat de festiviteiten werden afgelast op gezag van burgemeester Fred de Graaf. Die liet alles onmiddellijk stilleggen na de dodelijke dollemansrit van Karst T., die zeven mensen het leven kostte.

Volgens Gerard Verberg, voorzitter van de Horecavereniging Caterplein, is de schadeclaim 'over de zomer heen getild'. 'Het leek ons niet netjes in zo'n situatie, als er doden te betreuren zijn, over geld te beginnen. We wilden het juiste moment afwachten.'

Begin september besluiten de horecaclubs welke eisen ze bij de gemeente op tafel zullen leggen. Volgens afdelingsvoorzitter Dick Veldhuis van Koninklijke Horeca Nederland hoeft een schadevergoeding niet per se in geld te worden uitgedrukt. 'De gemeente kan ons ook een extra evenementendag gunnen, zodat we de gederfde inkomsten goed kunnen maken.'

De Apeldoornse horecaondernemers vinden dat ze zwaar gedupeerd zijn door het afgelasten van de 30 april-feesten. Normaal gesproken is Koninginnedag een topdag voor de horeca. Verberg schat het omzetverlies dit jaar op 30 tot 50 procent.

De gemeente is altijd bereid met de horeca in gesprek te gaan, meldt een woordvoerster. Ze wil echter niet vooruitlopen op eventuele schadeclaims. Apeldoorn had voor Koninginnedag een evenementenverzekering afgesloten bij Nationale-Nederlanden. De gemeente weet nog niet precies welke schade wordt gedekt.

De Apeldoornse horeca kan geen beroep doen op de WA-verzekering van Karst T. Die dekt alleen schade (maximaal 5 miljoen euro) die T. met zijn auto veroorzaakte, dus de lichamelijke en geestelijke schade bij slachtoffers en hun nabestaanden.

Verzekeraar Reaal wilde maandag niet zeggen hoeveel mensen een claim hebben ingediend op grond van de WA-verzekering.

Ook in veel andere steden werden Koninginnedagfeesten gestaakt. Enkele gemeenten hebben al schadevergoedingen uitgekeerd aan horeca en oranjeverenigingen. Leiden heeft horecaondernemers 80.000 euro compensatie geboden. Heerde en Hattem hebben een deel van de schade van hun oranjeverenigingen vergoed.


Claims Koninginnedag stapelen zich op  (foto: DAG)