'Webveiling is illegaal kansspel'

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft enkele websites die 'centveilingen' aanbieden laten weten dat zij hun activiteiten moeten staken. De centveilingen vinden plaats op internet en consumenten kunnen hier bieden op dure spullen zoals lcd-televisies en computerspellen. De prijs per bod gaat per veiling met één of twee cent omhoog.

Op de meest websites, zoals Budson.com en Oxxie.nl, wordt duidelijk uitgelegd hoe de website werkt. Klanten betalen één of twee euro om mee te kunnen doen aan het bieden. De ondernemers achter de websites ontvangen soms tot wel 2500 euro voor een product dat slechts 250 euro kost in de winkel.

'Het lijkt op de belspelletjes'
Fraude-expert Cees Schaap van SBV Forensics in Dordrecht laat weten dat het op 'kopersbedrog en oneerlijke handel' lijkt. "Het is in elk geval een slimme manier om geld te verdienen." Volgens onafhankelijke fraude-expert Niko Paape lijkt het op de belspelletjes op televisie die inmiddels verboden zijn.

Tweede Kamerlid Ed Anker van ChristenUnie is van mening dat het helemaal geen veilingen zijn: "Want de deelnemers zijn overgeleverd aan het toeval". Hij heeft eerder al Kamervragen gesteld over de omstreden veilingsite Goudkoortsveiling.nl.

'Schandalige manier van geldklopperij'
Volgens Anker is het 'een schandalige manier van geldklopperij'. "Wie meedoet kan niet zelf bepalen wat hij biedt. (...) De mensen moeten eerst een bundel kopen om te kunnen bieden en hebben vervolgens geen grip op de uitslag."

Half januari stuurde justitie Budson.com al een brief. Bidster.com ontving deze brief in maart en bij Goudkoortsveiling.nl viel dezelfde brief in mei in de bus. Budson.com heeft al laten weten niet te gaan stoppen met hun activiteiten. "We willen uitbreiden tot de Europese Unie", laat manager Charlie Kumlin weten.

Momenteel is er een gebrek aan toezicht op de websites en daar maken de veilingsites handig gebruik van. Er is momenteel een Kansspelautoriteit in oprichting, maar tot die tijd houdt Justitie de boel in de gaten.