Britse onderzoekers betwijfelen uitslag Iran

De uitslag van de Iraanse presidentsverkiezingen wordt door Britse onderzoekers in twijfel getrokken, na analyse van de gegevens van het Iraanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het is "zeer onwaarschijnlijk" dat zoveel mensen die eerder voor hervormers stemden, zich nu achter de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad hebben geschaard.

Het onderzoek van de onafhankelijke Britse denktank Chatham House is gisteren naar buiten gebracht en wijst uit dat 47,5 procent van de mensen die eerder niet op Ahmadinejad stemden, dat deze stemronde wel hebben gedaan. Ook op het platteland was de president dit keer veel populairder dan in eerdere verkiezingen. "De steun voor Ahmadinejad op het platteland past niet in de trend van de afgelopen jaren. De steun is zeer groot en staat centraal in de vraag waarom en of hij in juni heeft gewonnen", aldus de onderzoekers.

In totaal kreeg de president dit jaar 13 miljoen meer stemmen dan het totaal aantal stemmen dat tijdens de vorige stemronde naar de conservatieven ging. Ook was in twee provincies de opkomst hoger dan 100 procent.