'Seksualisering jeugd wordt zwaar overdreven'

Het kabinet moet de jeugd excuses aanbieden, stelt D66-Kamerlid Boris van der Ham vandaag tegenover NU.nl. Dat de Hollandse jongeren los zouden slaan en seksueel wangedrag vertonen, vindt de parlementariër volstrekt overdreven. "Vanuit dit kabinet wordt voorgehouden dat de jeugd helemaal is losgeslagen. Uit onderzoeken blijkt echter keer op keer dat dit heel erg meevalt."

Minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet sprak zich vorig jaar kritisch uit over de jeugd. Er zou 'een generatie op het spel staan.' Hij hekelde het fenomeen waarbij meisjes seks aanbieden als ruilmiddel.

Van der Ham keurt dit soort excessen ook niet goed en ze moeten volgens het kamerlid aangepakt worden. Maar wat hij vooral belangrijk vindt, is dat seks bespreekbaar blijft. "Op scholen is voor de meeste jongeren seks het belangrijkste gespreksonderwerp. Zij weten heus wel wat ze doen en willen niet door dit kabinet als probleem worden gezien."

De D66'er stelt dat er overigens genoeg onderzoeken zijn waaruit blijkt dat er helemaal niet zoveel problemen zijn met de jeugd. Het effect van vrouwonvriendelijke videoclips op MTV zou weinig impact hebben, stelt hij. "De leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben is de afgelopen tien jaar nauwelijks gedaald."

Van der Ham vindt dat het probleem wordt overdreven waardoor er binnen bepaalde groepen seks juist onbespreekbaar wordt: "Binnen streng-christelijke en streng-islamitische families werd al weinig over seks gesproken. Dat zal nu alleen maar minder worden, omdat hen een spookbeeld wordt voorgeschoteld."


'Seksualisering jeugd wordt zwaar overdreven'  (foto: DAG)