China: dollarcrisis - overweegt euro

Het extreem ruime monetaire en begrotingsbeleid van de Amerikaanse overheid en de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (Fed) vormt een groot risico voor de mondiale financiële stabiliteit. China, dat 760 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties bezit, waarschuwt voor een dollarcrisis.

Euro en grondstoffen
Peking overweegt de euro en grondstoffen als alternatief voor de Amerikaanse dollar, wat op dit moment nog de wereldreservemunt is. De Amerikanen moeten de Chinezen duidelijk maken hoe ze het gevaar van inflatie denken in te dammen.

De VS moeten niet denken dat er geen alternatieven zijn voor Amerikaanse beleggingen, waarschuwde de gezaghebbende voormalig lid van de Chinese centrale bank Yu Yongding. "We kunnen Europees schuldpapier aanschaffen en er zijn ook een heleboel grondstoffen die we kunnen kopen," aldus Yongding in een recent onderhoud met de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner.

Yongding, tegenwoordig directeur van de Chinese academie voor sociale wetenschappen, vreest een waardevermindering van de dollarbezittingen van China: "Het zou helpen als Geithner ons wat rekenvoorbeelden kan geven. Doet hij dat niet dan zou China wel eens kunnen stoppen met het opkopen van Amerikaanse staatsleningen."

Geithner verzekerde onlangs onder de Chinese druk dat de dollargerelateerde bezittingen van China 'zeer veilig' zijn.

Wereldreservemunt
De mening van Yongding lijkt sterk op die van professor Nouriel Roubini, die vorige week in de Amerikaanse krant de New York Time zei dat de dollar het gevaar loopt om zijn status als wereldreservemunt te verliezen. Roubini voorspelde al in 2004 de huidige financiële crisis tot in detail.

Wanneer de dollar geen wereldreservemunt zou blijven, zou Amerika zijn enorme handels- en begrotingstekorten niet meer goedkoop kunnen financieren.

VS in hetzelfde scenario als het VK na WO2
Traditioneel is het zo dat het land van de wereldreservemunt ook een nettocrediteur is, stelt Roubini. Het Britse pond verloor zijn status toen het Verenigd Koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog een schuldenaar werd. Momenteel zitten de VS in hetzelfde schuitje. Roubini: "Eerder dan menigeen denkt, zal de dollar uitgedaagd worden door andere valuta's, de Chinese yuan in het bijzonder."

Zo zijn China en Brazilië vorige maand overeengekomen om de handel tussen beiden in de Chinese yuans en Braziliaanse reals af te rekenen in plaats van dollars. Met onder meer Argentinië, Zuid-Korea, Indonesië, Maleisië en Wit-Rusland zijn er kredietlijnen in yuans afgesproken.

China vreest dollarcrisis