Overwinning onafhankelijkheidspartij Groenland

De tot nu toe oppositionele partij Inuit Ataqatigiit (IA), die voorstander is van onafhankelijkheid van Groenland, heeft de parlementsverkiezingen van dinsdag gewonnen. De partij kreeg bijna 44 procent van de stemmen (was 23 procent in 2005), blijkt uit de woensdagochtend bekendgemaakte uitslagen.

Daarmee komt op het Deense autonome eiland een einde aan drie decennia dominantie van de sociaaldemocratische Siumut. Die partij, die het grootste eiland ter wereld tot nu toe samen met de conservatieven regeerde, werd de afgelopen tijd geteisterd door een reeks corruptieschandalen. Veel Groenlanders betichten Siumut van passiviteit en nepotisme.

Vandaag was de eerste gang naar de stembus sinds een meerderheid van 76 procent van de Groenlanders zich vorig jaar uitsprak voor meer autonomie. Het autonomiestatuut, dat op 21 juni van kracht wordt, geeft de Groenlanders meer zeggenschap over justitie, politie en buitenlandse betrekkingen en effent de weg naar mogelijke volledige onafhankelijkheid van Denemarken.