Arrestaties bij betoging NVU

Bij de betoging van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) gisteren in Den Bosch, zijn zeker veertig aanhoudingen verricht. Eén persoon raakte hierbij lichtgewond. Onder de arrestanten waren linkse tegenstanders en Bosschenaren, maar geen NVU-aanhangers.

De aanhoudingen vonden onder meer plaats wegens openlijk geweld, het gebruik van slagwapens, het gooien van stenen, opruiing en het zich niet kunnen legitimeren. De meeste arrestanten werden gisteren in de loop van de avond weer vrijgelaten.

60 rechts vs 150 links
Rond het middaguur verzamelden ongeveer zestig NVU-aanhangers zich achter het station om deel te nemen aan de demonstratie. Er waren op dat moment ook ongeveer 150 linkse tegenstanders aanwezig. De NVU-demonstranten werden door een haag van politie en ME afgeschermd van de tegendemonstranten die de rechts-extremisten voornamelijk met een hoop herrie monddood probeerden te maken.

De demonstratie verliep vervolgens zonder bijzonderheden. De burgemeester van Den Bosch, Ton Rombouts, liet weten tevreden te zijn over het verloop van de demonstratie. Hij liet weten blij te zijn dat 'de stad erger bespaard is gebleven'.

Noodverordening
Rombouts vaardigde een noodverordening uit voor de periode van 10.00 uur tot 20.00 uur gisteren, aangezien hij bang was dat er veel rotzooi getrapt zou worden in zijn stad. Eerdere betogingen van de NVU liepen namelijk al geregeld uit op botsingen tussen linkse en rechtse demonstranten. De noodverordening was een reactie op de uitspraak van de rechter. Deze bepaalde dat het verbod dat Rombouts eerder had opgelegd niet rechtsgeldig was.

In de noodverordening stond dat demonstranten herkenbaar moesten zijn, dus geen helmen, maskers, sjaals of bivakmutsen mochten dragen, en dat de politie in heel de stad preventief mocht fouilleren op 'zaken die de orde kunnen verstoren'. Ook liet Rombouts weten dat er alleen rechterlijke toestemming was voor de demonstratie van de NVU, andere demonstranten mochten gisteren niet demonstreren.

Foto's van de demonstratie zijn hier te vinden.