Hitlers schilderwerkjes brengen 106.500 euro op

Bij leven werd Adolf Hitler niet gezien als een begaafd kunstenaar, maar anno 2009 zijn verzamelaars bereid flinke bedragen neer te tellen voor schilderijen van zijn hand.

Een veiling van dertien door Hitler gemaakte schilderijen bracht vandaag 95.000 pond (106.500 euro) op. Het Britse veilinghuis Mullock’s schatte de waarde van de doeken voor de veiling nog op niet meer dan 6000 pond.

De schilderijen, waarop vooral landschappen staan afgebeeld, waren te koop aangeboden door een Britse ex-soldaat. Die beweert de kunstwerkjes in 1945 te hebben gevonden toen hij was gelegerd in de Duitse stad Essen.

Een verzamelaar nam de doeken over en borg ze op in een garage. In de jaren daarna vergat deze man dat hij de schilderijen in zijn bezit had. Een paar maanden geleden vond hij ze terug, waarschijnlijk tijdens een opruiming.

Adolf Hitler (1889-1945) ambieerde in zijn jonge jaren een carrière als kunstschilder. Tot twee keer toe werd hij echter afgewezen door de kunstacademie in Wenen. Later werd hij actief als politicus. Onder zijn leiderschap begon en verloor Duitsland de Tweede Wereldoorlog.


Hitlers schilderwerkjes brengen 106.500 euro op  (foto: DAG)