Inval van FIOD bij Nederlandse Moslimomroep NMO

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD-ECD) heeft vanochtend een inval gedaan bij de Nederlandse Moslimomroep (NMO) in Hilversum. De FIOD-ECD doorzoekt het kantoor van de NMO op het Mediapark. Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket bevestigd.

Het gaat om een onderzoek naar aanleiding van een aangifte van het Commissariaat voor de Media tegen oud-directeur Frank William van de NMO. Het onderzoek richt zich volgens de woordvoerster op valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting.

Volgens de woordvoerster zijn er op zaterdag 14 maart ook doorzoekingen verricht in de arrondissementen Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Details over deze doorzoekingen wil ze niet kwijt.

Het Commissariaat voor de Media deed vorig jaar aangifte tegen William. Die werd twee jaar geleden door het bestuur van de NMO wegens valsheid in geschrifte op staande voet ontslagen. Hij zou in ruil voor giften opdrachten aan mediabedrijven hebben gegeven.

William behoort tot de oprichters van de nieuwe moslimomroep Zenit. Die maakte zondag bekend dat hij zijn lidmaatschap van het bestuur tijdelijk neerlegt. Zolang het onderzoek naar hem loopt, houdt William zich afzijdig van bestuurswerk voor Zenit. Wel zal hij zich als vrijwilliger voor de vereniging inzetten. Zenit hoopt voor 1 april 50.000 leden te hebben om te kunnen toetreden tot het publieke omroepbestel.