Opnieuw 20 jaar tegen verdachten metselmoorden

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dinsdag in hoger beroep opnieuw gevangenisstraffen van 20 jaar geëist tegen drie verdachten van de zogenoemde metselmoorden. Twee broers zouden met hun vader het plan hebben bedacht om in 2004 twee mannen te vermoorden en hen daarna in te metselen achter een muur.

De 24-jarige Jeroen Dekkers uit Zaandijk en de 25-jarige Rob Mahabier uit Zaandam werden op 12 augustus 2004 in een woning in de Haagse Cartesiusstraat vermoord. Ze werden maanden later teruggevonden, ingemetseld in een pand aan de Wolmaransstraat.

De officier van justitie eiste dinsdag een gevangenisstraf van 20 jaar voor verdachte Soenil D. De inmiddels 40-jarige Soenil kreeg eerder door de rechtbank in Den Haag een levenslange gevangenisstraf opgelegd na een eis van 20 jaar. Volgens justitie moet de 'afschuwelijke daad' zwaar worden bestraft, maar is het uitgangspunt dat de verdachte weer terug kan keren in de maatschappij van belang.

Zijn broer Aniel D. (39) werd eerder vrijgesproken door de rechtbank. De officier stelt dat hij ook 20 jaar achter de tralies moet omdat hij, net als zijn 62-jarige vader, schuldig zou zijn aan het medeplegen van de moord. Eerder kregen twee andere mannen straffen gelijk aan hun voorarrest voor het wissen van sporen. Het OM verweerde zich daar dinsdag niet tegen.

Volgens de familie D. zou het tweetal uit de Zaanstreek hen hebben afgeperst. Dekkers en Mahabier zouden naar het huis aan de Cartesiusstraat zijn gekomen om geld op te eisen. De verdachten zeggen dat er geen sprake was van een plan. Soenil D. handelde uit noodweer omdat de slachtoffers zijn vader en hem met een mes hadden bedreigd. Maar justitie denkt dat er sprake was van een 'lokplan'. Advocaat Gerard Spong zei in zijn pleidooi dat de verdachte anders wel een vuurwapen in huis zou hebben gehad.

De uitspraak is op 15 april.