Justitie eist tbs tegen moeder 'Bijenkorfdrama'

Justitie heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam tbs met dwangverpleging geëist tegen de 25-jarige J. van T. De vrouw gooide 22 oktober 2007 in warenhuis de Bijenkorf in Amsterdam haar dochtertje van anderhalf jaar van vier hoog naar beneden. De baby overleed hierdoor.

Van T. sprong zelf ook naar beneden. Ze raakte zwaargewond, maar overleefde de val. Volgens justitie is ze schuldig aan moord, maar was ze tijdens het incident wel sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Meerdere gedragsdeskundigen hebben namelijk vastgesteld dat de vrouw ten tijde van het incident een psychose had.

Wat er die dag precies door haar hoofd ging, weet Van T. niet meer. "Ik was helemaal de weg kwijt. Ik stond op de automatische piloot, leek het wel", verklaarde ze vandaag. Wel wist ze nog dat ze al enkele weken waanideeën had. Zo dacht ze dat satanisten haar en haar dochter wilden vermoorden.

De rechtszaak stond voor een groot deel in het teken van wat er precies met Van T. aan de hand was. Meerdere gedragsdeskundigen hebben haar het afgelopen anderhalf jaar onderzocht. Zij zijn het erover eens dat de vrouw ten tijde van haar daad psychotisch was. Over de oorzaak daarvan verschillen zij echter van mening.

De psycholoog en de psychiater die Van T. in eerste instantie onderzochten, stellen dat ze lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis (borderline). Uit contra-onderzoek kwam echter naar voren dat daarvan helemaal geen sprake is. De psychose zou onder meer het gevolg zijn van het gebruik van afslankpillen en de grote hoeveelheid cafeïne die daarin zit.

De officier van justitie was het eens met het eerste onderzoek. Zij pleitte daarom voor tbs met dwangverpleging. Advocaat Gerald Roethof van de verdachte hechtte meer waarde aan de andere conclusies. Hij vond een minder zware behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis dan ook een beter idee.

De rechtbank doet uiterlijk 30 maart uitspraak.