Italianen vinden 'vampierschedel'

Italiaanse onderzoekers hebben in de buurt van Venetië een interessante ontdekking gedaan. In een middeleeuws massagraf werden de overblijfselen van een vrouwelijke vampier ontdekt. In de mond van de vrouw stak een baksteen, die er volgens de onderzoekers honderden jaren geleden in was gestoken om te voorkomen dat de vampier 'meer slachtoffers zou maken'.

Uiteraard gaat het niet om een echte vampier, maar om een slachtoffer van de pest. In de middeleeuwen maakte deze ziekte veel dodelijke slachtoffers in Europa. Lichamen van overledenen werden vaak haastig in massagraven gedumpt. Door allerhande ontbindingsprocessen leken sommige lijken echter nog te bewegen en kwam er soms bloed uit hun mond. Ook rotten de lappen stof die het gezicht van de dode bedekten vaak weg door bacteriën die vrijkwamen uit de mond van de overledenen.

Veel middeleeuwse grafdelvers geloofden door deze verschijnselen dat de lichamen 'ondood' waren en zich voedden met andere lijken tot ze genoeg kracht hadden verzameld om als vampier uit de dood te herrijzen. De enige manier om een 'vampier in wording' de nek om te draaien was het plaatsen van een oneetbaar voorwerp, zoals een baksteen, in de mond van het pestslachtoffer. Vampiers werden bovendien gezien een belangrijke verspreider van de pest.

Volgens de Italiaanse antropoloog Matteo Borrini geeft de vondst van de schedel een interessant inkijkje in de rituelen omtrent vampiers. Ook kan het onderzoekers helpen een antwoord te vinden op de vraag waar en wanneer de vampiermythe precies is ontstaan.


Italianen vinden 'vampierschedel'  (foto: DAG)