Uitgestorven vogel gefotografeerd en opgegeten

Trots zit deze Worchester vechtkwartel, waarschijnlijk een vrouwtje, te poseren voor de camera. De locatie is een vogelmarkt ergens op de Filipijnen. Van de vogel werd aangenomen dat deze uitgestorven was en misschien is dat nu ook wel zo. De vogel werd na het maken van de foto verhandeld en als voedsel verkocht. Het blijkt zelfs de allereerste foto te zijn van deze soort vogel.

De vogel was tot nu toe alleen bekend van tekeningen en van enkele opgezette exemplaren. Deze vogels werden uitsluitend gevonden op het Filipijnse eiland Luzon. Het beestje, dat lokaal Pugo wordt genoemd, leeft gewoonlijk in de rijstvelden en landerijen vanwege de aanwezigheid van zaden en insecten.

De soort leeft zeer teruggetrokken, voornamelijk op de grond en maken daardoor kleine paden voor zichzelf. Helaas betekent dit ook dat ze het de jagers niet moeilijk maken, aangezien ze bijna nooit van hun paden afwijken. Een val is zo gezet.

Geleerden klassificeerden deze vogel als uitgestorven. De president van de Wilde Vogel Club van de Filipijnen vraagt zich terecht hardop af of dit misschien wel het laatste exemplaar is geweest van deze vogel. Hij vertelde het Franse persburo France-Press dat het betreurenswaardig is dat de inwoners van Luzon zich niet bewust waren van de natuur om hen heen.

Het is wellicht mogelijk dat de vogel nog steeds voortbestaat vanwege hun teruggetrokken bestaan. Misschien is er ergens anders nog een populatie.

Met dank aan Nood-kloon voor de herschreven submit!


De Worchester vechtkwartel.