Granaat uit WO I decennia in huiskamer

Een man uit Leeuwarden beging vandaag de schrik van zijn leven. In moeders huiskamer bleek namelijk al tientallen jaren een op scherp staande granaat te staan. Het projectiel uit de Eerste Wereldoorlog werd ooit eens door vader aangeschaft om het als souvenir neer te zetten.

Omdat de oude vrouw vandaag verhuisde naar een verzorgingstehuis, ging haar zoon de woning leeghalen. Rond twee uur stuitte zoonlief echter op een vreemd voorwerp. Omdat hij het zaakje niet vertrouwde, belde hij de politie. Deze schakelde de gemeente en de marine in. Een speciale duik- en demonteerploeg van de Koninklijke Marine in Den Helder heeft vanmiddag de bom tot ontploffing gebracht. Dit veroorzaakte een geweldige knal en een metershoge zandfontein.

De granaat bleek een Nederlandse kartets uit de Eerste Wereldoorlog te zijn. Dit is een koperen bus, gevuld met schroot en kogels, die als doel had zoveel mogelijk mensen om zeep te helpen. Het bijzondere springmechanisme van de granaat is zorgvuldig verwijderd en krijgt een mooi plekje in een museum.