'Marokkaan minder waard dan gewone burger'

De nabestaanden van een verongelukte Marokkaan zouden van een Italiaanse verzekeraar slechts een kwart van de schadevergoeding krijgen die gebruikelijk is. Volgens de verzekeringsmaatschappij heeft iemand uit Afrika 'nu eenmaal minder nodig heeft dan iemand die leeft in een rijke stad'.

De naar Italië geëmigreerde Marokkaan werd drie jaar geleden doodgereden. De arme man zat op zijn fiets terwijl hij werd aangereden door een te hard rijdende automobilist. Ondanks dat de snelheidsduivel doorreed, werd hij enige tijd later aangehouden. De man moest voor deze daad uiteraard voor de rechter verschijnen. 

De rechter wees de familie van de Marokkaan vier ton schadevergoeding toe. De verzekeringsmaatschappij weigerde echter dit bedrag uit te betalen. Eèn ton vond de verzekeraar meer dan genoeg. Dit vanwege het feit dat "de hoogte van de vergoeding voor immateriële schade zich moet verhouden tot het economisch niveau van het land waaruit het slachtoffer komt".

Volgens de verzekeraar hebben inwoners van Afrika nu eenmaal andere behoeftes dan inwoners van een belangrijke, Europese stad. Ondanks dat een rechter de verzekeraar aanvankelijk in het gelijk stelde, heeft het Milanese hof bepaald dat ze gewoon met de volledige vier ton over de brug moeten komen.