Slachtoffer krijgt geld niet terug

Videotheek Movie MAX in Bilthoven was vorige maand slachtoffer van een overval. Om de buit van zeshonderd euro terug te krijgen, moet het nu een rechtszaak tegen de jonge criminelen aanspannen. De reden: de jonge overvallers willen geen afstand doen van het geld. Eigenaar Mongi Poudhina snapt er niets van: "Dat is toch te gek voor woorden?"

Op 13 december vorig jaar werd de videotheek verrast met een bezoek van twee jeugdige overvallers. Zij dwongen een medewerkster onder bedreiging van een mes en een vuurwapen om de kassa te openen. De daders, een 18-jarige jongen uit Rekken en een 20-jarige man uit Den Dolder, werden op heterdaad betrapt door de politie. Deze wist de buit van zeshonderd euro direct in beslag te nemen, maar Movie MAX-eigenaar Poudhina zit nog steeds op zijn geld te wachten.

Het is aan de officier van justitie om te beslissen wat er nu moet gebeuren. "Maar het kan wel eens heel lang gaan duren." In het ergste geval zal Poudhina via een rechtszaak de daders moeten proberen aan te pakken. "Ik wil ze aansprakelijk stellen voor alle schade die ik heb geleden. En dat gaat verder dan die 600 euro. Er zitten ook drie gaten in mijn winkel omdat de politie heeft geschoten op de overvallers."

Ook de politie vindt het een 'belachelijke situatie' dat Poudhina voorlopig geen geld krijgt. "Zeker als je op je klompen kunt aanvoelen dat de verdachten het gedaan hebben", aldus woordvoerder Thomas Aling. De agenten hebben ook laten weten een kogel te hebben afgevuurd op het been van de 18-jarige verdachte. Hij volgde de aanwijzingen van de dienders namelijk niet op.

De woordvoerder laat verder weten dat hij vindt dat iedereen die schade heeft geleden door een misdrijf, en dan niet alleen financieel, een tegemoetkoming moet krijgen, om de pijn te verzachten. Over de vermoedelijke daders laat hij weten: "Je moet alles doen om hun het geld af te pakken. Kwestie van keihard aanpakken en kaalplukken." Ondanks herhaaldelijke telefoontjes was justitie de afgelopen week niet bereikbaar voor commentaar meldt De Telegraaf.