Duizenden aanhangers Thaksin betogen tegen premier

Duizenden aanhangers van de oud-premier Thaksin Shinawatra voeren in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok actie tegen de nieuwe regeringsleider, Abhisit Vejjajiva, en diens regering. Abhisit moest daardoor zijn eerste officiële toespraak in het parlement uitstellen.

Hij zou aanvankelijk om 03.00 uur (Nederlandse tijd) voor het eerst officieel het parlement van Thailand toespreken. Maar omdat betogers de toegangswegen naar het parlementsgebouw blokkeerden, is de speech uitgesteld. Vermoedelijk wil Abhisit later in de ochtend alsnog zijn toespraak houden.

Veel tegenstanders van de nieuwe regering hadden afgelopen nacht bij het parlement doorgebracht. Ze kregen vanmorgen versterking van andere actievoerders. De actievoerders hebben gezegd dat ze de toegangswegen naar het parlementsgebouw pas vrijgeven als Abhisit als regeringsleider is opgestapt.

De in het rood gestoken betogers willen dat de regering nieuwe verkiezingen uitschrijft. Het parlement koos Abhisit van de Democratische Partij twee weken geleden tot de nieuwe regeringsleider van Thailand. Hij is al de derde premier in vier maanden tijd. Abhisiti volgde Somchai Wongsawat op. Somchai was de laatste regeringsleider uit de entourage van Thaksin. In 2006 is Thaksin door het leger afgezet.

Actievoerders in Bangkok  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP