'Ontsnapping Bijlmerbajes door personeelstekort'

De ontsnapping van een 34-jarige man uit de Bijlmerbajes vorige week donderdag kon plaatsvinden omdat er geen bewakers aanwezig waren toen de gevangenen gelucht werden. Dit beweren verschillende bronnen aan de Amsterdamse omroep AT5. Het gebrek aan toezicht zou het gevolg zijn van de vele bezuinigingen in de strafinrichting.

Volgens AT5 moest de 34-jarige Roy K. nog een straf van tien jaar uitzitten wegens meerdere gewapende overvallen, maar wist hij met speciale haken die aan zijn schoenen zaten over de muur te klimmen. Een gevangene heeft aan de Amsterdamse omroep laten weten dat het tien minuten duurde voordat er bewakers ter plekke waren. Toen was de vogel al gevlogen.

Een cipier van de Bijlmerbajes bevestigt dit tegenover AT5. Hij is geschokt over het feit dat gevangenen klaarblijkelijk ook op de hoogte zijn van de onderbezetting bij het personeel. "Het klopt namelijk. Door bezuinigingen die vanuit Den Haag zijn doorgevoerd hebben we op cruciale plekken te weinig mensen."

Vakbond Abvakabo FNV laat weten dat behalve de onderbezetting ook de 'zwijgcultuur' een punt van zorg is. Mensen binnen de organisatie die misstanden aan de kaak stellen worden gestraft, stelt de vakbond tegenover AT5. Justitie ontkent dat er geen personeel aanwezig was toen de gevangene ontsnapte en ook van ontevredenheid onder het personeel is volgens het ministerie geen sprake.


'Ontsnapping Bijlmerbajes door personeelstekort'  (foto: DAG)