'CU wil genocide-ontkenning strafbaar stellen'

Negationisme, het bewust ontkennen van genocide om anderen te beledigen of te discrimineren, wordt expliciet strafbaar gesteld in de wet. Althans, wel als het ligt aan ChristenUnie-Kamerlid Voordewind. Hij dient volgende week een initiatiefwetsvoorstel hiertoe in. Ook het goedkeuren van genocide moet strafbaar worden gesteld. "Volkerenmoord is een van de ernstigste misdrijven die mensen elkaar aan kunnen doen."

Het voorstel "moet een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving", zo zegt Voordewind. Het ontkennen van volkerenmoord is strafbaar en dat moet volgens de politicus bespreekbaar zijn in deze tijd. Het strafbaar stellen van negationisme is bedoeld om duidelijk te maken dat dit ontoelaatbaar is en niet om de vrijheid van meningsuiting in te perken, zo schrijft Voordewind in de Memorie van Toelichting bij zijn wetsvoorstel.

De Raad van State vindt het voorstel overbodig, omdat het met de huidige wetgeving ook al mogelijk is om ontkenning van genocide te bestraffen; een rechter kan maximaal een jaar gevangenisstraf of een forse geldboete opleggen. Voordewind is echter van mening dat nu nog niet duidelijk uit de wet blijkt dat negationisme strafbaar is, vandaar dat hij dit én de strafmaat onomwonden in het Wetboek van Strafrecht wil hebben. Aanstaande maandag bespreekt de Tweede Kamer het voorstel.