Winkeliers verwachten hoge omzet kerst

Het Platform Detailhandel Nederland verwacht dat winkeliers rond de kerstdagen 720 miljoen euro extra omzet boeken dit jaar. Dat is drie procent meer dan de kerstomzet van vorig jaar. De voorspelling is gebaseerd op de hoge omzet rondom Sinterklaas, laat het platform vandaag weten.

De winkeliers zelf verwachten ook dat er records gebroken gaan worden rond de kerstdagen. Zij voorspellen dat de omzetten vijftig procent hoger uit zullen vallen dan in een gemiddelde week. Gemiddeld zet de detailhandel 1,5 miljard euro om per week.

Niet alleen cadeauwinkels, maar ook supermarkten zullen een hogere omzet hebben rond de kerstdagen. Daarnaast verwacht de detailhandel dat er meer luxe goederen aangeschaft zullen worden voor de feestdagen. Hierbij moet gedacht worden aan laptops, digitale camera's, sieraden, lingerie, geurtjes en luxe kerstversiering.

Het Platform Detailhandel, dat de voorspelling doet, is een samenwerkingverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigen alle winkeliers in Nederland.