'ChristenUnie wil af van Sexbierum'

De Friese gemeente Franekeradeel besluit volgend jaar of alle dorpen die tot de gemeente behoren officieel de Friese namen gaan gebruiken. Tot die tijd worden de Nederlandse namen gebruikt, waaronder Sexbierum. Deze plaatsnaam is tegen het zere been van ChristenUnie-raadslid Kor Stelma, die dolgraag van die naam af wil.

"Ik denk dat we best van zo'n lelijke naam als Sexbierum afkunnen'', aldus Stelma. Eerder voelde hij nog niets voor het officieel gebruik van Friese plaatsnamen, maar wilde hij wel de naam Sexbierum wijzigen. Stelma is sinds gisterenavond ineens voorstander van de Friese plaatsnamen, in dit geval 'Seisbierrum'. "Van een ChristenUnie-raadslid wordt wel gewaardeerd dat hij de puriteinse normen onderstreept." Hij vervolgt: "dan zijn we eindelijk van dat rare Sexbierum af."

Het is nog maar de vraag of de Friese namen daadwerkelijk gebruikt gaan worden. Het CDA wil eerst de mening van de inwoners peilen. De naam Sexbierum heeft overigens niets met seks of bier te maken. 'Sex' staat in dit geval voor 'zes' en 'bierum' voor 'terp'.

Met dank aan Alexxxxx voor de submit.