'Hitler van Kerkrade' krijgt boete

Stefan Wijkamp uit Oosterbeek, alias 'de Hitler van Kerkrade', heeft vandaag een boete van 1100 euro gekregen van de rechtbank in het Belgische Hasselt. Hij kreeg die boete voor zijn optreden tijdens een neonazistische bijeenkomst op een Duits militair kerkhof in het Belgische Lommel in maart 2007. Ook de extreem-rechtse politicus Joop Glimmerveen uit Den Haag kreeg een boete.

Tijdens de bijeenkomst in 2007, waar zo'n 300 neonazi's op afkwamen, werd onder andere de Hitlergroet gebracht en werden overleden SS'ers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. In zijn toespraak zou Wijkamp volgens de rechtbank asielzoekers, Turken, Marokkanen en homoseksuelen geviseerd hebben, en zo aangezet hebben tot discriminatie en rassenhaat. Aanzetten tot discriminatie of rassenhaat is een strafbaar feit in België. De twee veroordeelden hadden tot dusver een blanco strafblad.

Wijkamp is vooral bekend omwille van zijn opmerkelijke uiterlijk als 'Hitler-kloon'. Hij droeg tijdens eerdere zittingen van de rechtbank een das met edelweissmotief, een brilletje, en had een schuine haardracht en een Hitlersnorretje. Hij gaf toe dat hij op de meeting de Hitlergroet bracht, maar wilde naar eigen zeggen niet tot discriminatie aanzetten. Hij voelt zich immers verbonden met het Duitse nationaalsocialisme, en beschouwde Hitler daarom als geestelijk leider. Wijkamp ontkende over Turken of Marokkanen gesproken te hebben, maar dat geloofde de rechtbank niet. 

Een lid van het antifascistische Kafka ging al een heel tijdje geleden op zoek naar de merkwaardige Hitler-wannabe. Dat verslag (met foto's) kan je hier lezen. 

Met dank aan Enos voor de submit.