Gratis penis voor transseksuelen

Transseksuele vrouwen in Zweden krijgen vanaf 1 januari 2009 een gratis penis als ze dat willen en daar is ophef over ontstaan. Het probleem is niet zozeer dat de prothese kosteloos wordt aangemeten, maar dat ze in de 'aanbieding' zijn. De penis zal namelijk het goedkoopste, totaal niet functionele model zijn: er kan niet mee geplast worden en een erectie krijgen zal ook onmogelijk zijn.

Voor transseksuele vrouwen was er eerder nog geen cosmetische hulp bij de aanpassing, terwijl er voor mannen een uitgebreid scala aan hulp bestond. Mannen die graag vrouw willen worden krijgen in Zweden al pruiken, borstimplantaten en epileerbehandelingen om ongewenst haar te verwijderen aangeboden.

Volgens Cecilia Dhejne, seksuoloog en specialist van ziekenhuis Karolinska in Stockholm, noemt de gratis neppenis 'een belangrijke stap vooruit'. Ze staat echter wel kritisch tegenover het 'goedkopere model', aangezien deze niet doet wat een penis behoort te doen. Ze hoopt daarom snel dat er geïnvesteerd gaat worden in een 'duurder model'.

De gezondheidsautoriteiten in Zweden willen echter niet dat het belastinggeld wordt gebruikt voor de seksuele behoeften van de transseksuelen. "Sommige doktoren vinden dat de (ex)meiden helemaal geen seksueel leven mogen hebben", aldus Immanuel Brändemo, advocaat van een groep transseksuelen. "Transseksuelen worden door de overheid als gehandicapten gezien die maar blij moeten zijn dat het zaakje er goed uitziet."