Homo's herkennen zich niet in Geer en Goor

Veel homoseksuelen, ruim driekwart, zegt zich niet te herkennen in het beeld dat op televisie wordt neergezet door homo's al Gerard Joling en Gordon. Dit is gebleken uit onderzoek onder 680 leden van de homo-organisatie COC, uitgevoerd door Rondom 10. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat ongeveer een derde van de homo's vindt dat 'relnichten' het beeld van homo's in Nederland bepalen.

De resultaten van het onderzoek zullen vanavond in het televisieprogramma Rondom 10 gepresenteerd worden. Volgens 36 procent van de ondervraagden zijn de televisieoptredens van Geer en Goor niet goed voor de emancipatie van homoseksuelen die volgens de meerderheid van de homo's (negentig procent) nog niet voltooid is.

Gay Parade

Het stereotype beeld van homo's op evenementen als de Gay Parade en Roze Zaterdag zijn voor een derde van de ondervraagden een doorn in het oog, hoewel tweederde van de ondervraagden meent dat de festiviteiten de homo-emancipatie ten goede komen. Eén op de vijf ondervraagden gaf in het onderzoek aan last te hebben van berichten over excessen in de homoscene. Onder andere de Groninger hiv-zaak zou hieraan bijdragen.

Taboe

Zeventig procent van de ondervraagden zegt dat homoseksualiteit nog steeds taboe is in Nederland en ongeveer de helft van de ondervraagden zegt zich ook ongemakkelijk te voelen om zijn partner publiekelijk te zoenen of hand in hand te lopen.

De afgelopen jaren hebben veel homo's te maken gehad met vijandig gedrag en geweld. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt wel eens uitgescholden te zijn omdat hij homo is en 31 procent is weleens bedreigd om zijn geaardheid. Eén op de zeven is weleens mishandeld.