Franse agent neergeschoten bij rellen met jongeren

Een Franse politieagent is dinsdag in Romans-sur-Isere, een dorp honderd kilometer buiten Lyon, neergeschoten tijdens gevechten met jongeren. De gevechten braken uit nadat een jongere om het leven was gekomen terwijl hij voor de politie op de vlucht was. Dat heeft de politie gezegd.

De agent werd waarschijnlijk met een jachtgeweer in zijn been geraakt. Hij verkeert niet in levensgevaar. Deukjes van een schot hagel werden aangetroffen in politieauto's in de omgeving.

De politie gebruikte traangas en rubberen kogels om zo'n vijftig jongeren tijdens gevechten maandag en dinsdagochtend terug te dringen. Een aantal auto's brandde uit en ongeveer vijftien winkelramen sneuvelden hierbij.

Het geweld brak uit nadat een 16-jarige om het leven kwam toen hij in een poging de politie te ontvluchten met een gestolen auto tegen een muur aanreed. Vier andere minderjarigen raakten hierbij licht gewond.

Incidenten waarbij de politie met jongeren in aanraking komt zijn in Frankrijk extra gevoelig sinds rellen in 2005 na de dood van twee tieners in een elektriciteitshuisje. Ook zij waren voor de politie op de vlucht.