Duitse Kerk zoekt standpunt moskeebouw

De Duitse rooms-katholieke bisschoppen willen deze week een einde maken aan hun verdeeldheid over de bouw van moskeeën. Sommige bisschoppen menen dat de gebedsruimtes soms te veel de macht van de islam symboliseren.

De 67 bisschoppen beginnen morgen aan hun najaarsvergadering in Fulda. Vooral de zeer behoudende bisschop van Augsburg, Walter Mixa, heeft zich over de zaak uitgelaten. Hij vindt dat de moslims in Duitsland ten onrechte naar representatieve moskeeën streven. De aanhangers van de islam moeten naar zijn mening "bescheiden, zonder op te scheppen" zijn. Volgens Mixa willen de moslims te vaak aantonen: "Wij zijn er niet alleen, maar wij zijn soms minstens zo sterk en machtig als jullie".

De gemeenteraad van Keulen stemde eind vorige maand in met de bouw van een grote moskee in de wijk Ehrenfeld. De moskee, met minaretten van 50 meter hoog, moet in 2010 klaar zijn. Een demonstratie van nationalisten tegen de bouw van die moskee werd gisteren verboden omdat de kans op onlusten met tegendemonstranten te groot werd geacht.