Dodental treinbotsing LA naar 25

Het dodental van de treinbotsing die zich eergisteren voordeed in een buitenwijk van de Amerikaanse stad Los Angeles is opgelopen tot 25. Honderdvijfendertig mensen raakten gewond, van wie er 81 in ernstige of kritieke toestand naar ziekenhuizen werden gebracht.

Een forensentrein met 222 mensen aan boord botste gistermiddag frontaal op een vrachttrein. Spoorwegmaatschappij Metrolink baarde gisteren opzien door voordat het officiële onderzoek naar de toedracht goed en wel op gang was gekomen de omgekomen machinist van de forensentrein de schuld te geven te geven van het ongeluk.

"Wij willen een eerlijke dialoog met onze gemeenschap", verklaarde een woordvoerster van Metrolink. Interne onderzoekers hadden uit het opgenomen berichtenverkeer en de werking van de seinen geconcludeerd dat de machinist een stopsein had gemist op een baanvak waar hij had moeten wachten tot de tegemoetkomende trein gepasseerd was, zei zij.

De NTSB, de federale onderzoeksraad die het onderzoek naar het ongeluk leidt, sloot de theorie van Metrolink niet uit, maar vond de conclusie voorbarig. De raad zei eerst het onderzoek te willen afronden alvorens naar buiten te treden met conclusies. Die zouden wel een jaar op zich kunnen laten wachten, zei een woordvoerster.

Het is het ergste treingeluk in de VS in vijftien jaar.