Cafťlucht negen keer schoner door rookverbod

De luchtkwaliteit in de horeca is sinds het rookverbod aanzienlijk verbeterd. De schadelijke concentratie fijnstof in horecagelegenheden ligt na de invoering van het verbod negen keer lager dan ervoor. Dat hebben metingen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu uitgewezen, meldt de VWA vandaag.

De fijnstofdeeltjes PM2.5 kunnen voortkomen uit tabaksrook en zijn slecht voor de gezondheid. Volgens de VWA is uit metingen bij 61 horecagelegenheden gebleken dat voor 1 juli de concentratie PM2.5 488 milligram per kubieke meter bedroeg. Na de invoering van het rookverbod was dat gehalte gedaald naar 54. Dat is overigens altijd nog meer dan de volgens de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit toegestane 25 milligram per kubieke meter.

Gisteren werd bekend dat een op de zes kroegen zich niet aan het rookverbod houdt. De VWA kondigde dan ook aan meer controles uit te voeren in cafés. In de horeca als geheel wordt het rookverbod in 95 procent van de gevallen nageleefd. Nederland telt 65.000 horecagelegenheden. De VWA wil er dit jaar 17.000 controleren.

Zo'n 25 kroegen in Tilburg en omstreken besloten eerder deze week dat in hun kroeg weer mag worden gerookt. De eigenaren van voornamelijk kleine cafés kondigden aan gezamenlijk het rookverbod te negeren, schreef Omroep Brabant. Om de eventuele boetes te betalen, hebben de kroegbazen geld bij elkaar gelegd. (Zie ook de video rechts van dit bericht).