'Taliban' liet Groningse kampeerders schrikken

Militairen verkleed als Talibanstrijders hebben begin juli campinggasten in de Groningse gemeente De Marne de stuipen op het lijf gejaagd. Het bleek om een oefening van Defensie te gaan die niet was aangekondigd, zo laat de gemeente vandaag weten.

De bezoekers van de camping Roodehaan in het gelijknamige plaatsje werden op een zaterdagochtend opgeschrikt door overvliegende vliegtuigen. Ook struinden vermeende Talibanstrijders over het park. "Normaal kondigt Defensie zulke oefeningen aan, maar deze keer was er een fout in de communicatie geslopen", licht een gemeentewoordvoerder toe.

In het gebied oefenen vaker soldaten omdat de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne in de gemeente ligt. Bij de kazerne ligt het grootste militaire oefenterrein van Nederland, inclusief een dorp dat speciaal voor militaire oefeningen is gebouwd.

Tot grote paniek heeft het bezoek van de 'Talibanstrijders' niet geleid. "De campinggasten hadden al snel door dat het om een oefening ging." De gemeente ontving wel drie klachten, onder meer van de campingeigenaar. Vorige week kwamen er in een gemeenteraadsvergadering vragen over de kwestie. "Inmiddels hebben we een goed gesprek met Defensie gehad", zegt de woordvoerder. De landmacht kon vanmiddag niet direct reageren.