30 jaar eis voor Fries bloedbad

De 44-jarige Ids I. uit Harkema die in februari zijn 36-jarige ex-vriendin Murkje de Vries uit Kootstertille doodschoot, hoorde gisteren voor de rechtbank in Leeuwarden 30 jaar celstraf tegen zich eisen.  De vrouw had nog geprobeerd te vluchten, maar half hangend uit het raam had hij haar neergeschoten. Ze overleed in de dakgoot.

Voordat hij zijn vriendin vemoordde, had hij in Harkema al de ex-man van Murkje en diens nieuwe vriendin Trienke T. (37) neergeschoten.  Die schietpartij was voor de politie live te volgen omdat Trienke T. (zelf de ex-vriendin van Ids) 112 had gebeld toen Ids de voordeur inbeukte om binnen te komen.

''Ga weg hier, Ids!” zo was te horen. ''Ik ben in m’n poot geraakt”. Even daarvoor had Ids tegen haar vriend Meint van der B. (43) gezegd: ''Ik zal je dak eens openen, een kogel door de hersenen via de nek weer laten uittreden.''  Daarop loste hij een schot met zijn Mauserpistool. Tegen Trienke zei hij: ''Meint krijgt je niet. Die is dood.” Volgens de behandelend artsen is het een wonder dat B. deze verwondingen heeft overleefd. Wel is de man voor de rest van zijn leven ernstig gehandicapt. Ook Trienke heeft ernstig lichamelijk letsel opgelopen.

Ids verklaarde tegen de rechtbank aan geheugenverlies te lijden en tijdens het gebeuren een blackout te hebben gehad als gevolg van medicijn- en alcoholgebruik. Volgens deskundigen is dit niet aan te tonen en lijkt de man volledig toerekeningsvatbaar.  De officier van justitie wees er ook op dat Ids al een paar minuten na de moord op Murkje in een telefoontje naar zijn broer aangaf dat hij verwachtte ''een jaartje of 8'' gevangenisstraf te krijgen.

Reden voor de actie van Ids zou jaloezie zijn geweest. Wrang detail is dat het 8-jarige zoontje van Meint en Murkje de schietpartij heeft gehoord.