Amerikanen vertrouwen meer op God dan op arts

Onderzoek heeft aangetoond dat ruim de helft van alle Amerikanen gelooft dat God patiënten kan genezen die door artsen waren opgegeven. Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd.

Volgens het onderzoek, dat te lezen is in het blad Archives of Surgery, denkt 57 van alle Amerikanen dat God een familielid zou kunnen redden, ook als artsen beweren dat verdere behandeling geen zin heeft. Ook toont het onderzoek aan dat eenvijfde van alle artsen en ander medisch personeel gelooft dat God terminaal zieken en dodelijk gewonden kan genezen.

Het onderzoek bestond uit een vragenlijst die aan duizend willekeurig gekozen Amerikanen en aan 774 mensen met een medisch beroep werd voorgelegd. Mensen werd gevraagd zich voor te stellen dat een familielid dodelijk ziek of gewond was. Vervolgens werd gevraagd of, naar de mening van de ondervraagde, God het onvermijdelijke zou kunnen voorkomen.

Volgens de onderzoekers zijn de uitslagen van belang voor een goed begrip tussen arts en patiënt. Artsen hebben vaak te maken met familieleden die willen dat de behandeling van hun naaste wordt voortgezet, ook als dat medisch niet langer zinvol is.