Zimbabwe-top levert geen akkoord op

De tweedaagse top in Zuid-Afrika over de crisissituatie in Zimbabwe heeft geen akkoord opgeleverd. Dat heeft een woordvoerder van de Zimbabwaanse oppositiepartij MDC vandaa gezegd.

De deelnemers aan de bijeenkomst van de SADC (Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika) hoopten het overleg over de machtsdeling in Zimbabwe nieuw leven in te blazen. De MDC onderhandelde de afgelopen weken met de ZANU-PF van president Robert Mugabe over een deling van de macht in Zimbabwe.

Eerder vandaag zei MDC-leider Morgan Tsvangirai dat de onderhandelingen tijdens de bijeenkomst "goed vooruitgingen", maar zijn woordvoerder ontkrachtte deze woorden met een stellig "absoluut niet". Hij maakte geen verdere details bekend.

Een Zuid-Afrikaanse functionaris, die dicht bij de onderhandelingen zit, zei dat het grote struikelblok de vraag is of Mugabe het recht behoudt om ministers aan te stellen en te ontslaan. Ook de termijn voor een overgangsregering is een twistpunt, aldus de functionaris. De MDC zou een clausule in het akkoord willen zien, dat als een van de partijen de stekker uit de regering trekt, er binnen negentig dagen nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

"Het is beter om geen akkoord te hebben dan een slecht akkoord", aldus Tsvangirai zondag in the New York Times.