Hond in nood? Gooi ruit in!
De Dierenbescherming vraagt burgers autoruiten in te gooien wanneer een hond gesignaleerd wordt in een te hete auto. Volgens de organisatie moeten burgers de honden tegen hun eigenaren beschermen die ondanks jarenlang herhaalde waarschuwingen hun hond nog steeds in snikhete auto's achterlaten. De organisatie zegt dat het de wettelijke plicht is van burgers om noodlijdende levende wezens te helpen. Verzekeraars Centraal Beheer Achmea en FBTO hebben toegezegd de schade te vergoeden.
Nog steeds overlijden er huisdieren in auto's doordat zij te lang in snikhete afgesloten auto's achtergelaten worden. Sinds mei dit jaar, toen de hitte begon, zijn er zeker vijf honden in auto's overleden door overhitting."Als je een hond in een auto ziet met deze warme dagen, bel dan meteen de politie. Ze komen voor dit soort zaken. En als het dier in doodsnood verkeert, aarzel dan niet om de ruit in te slaan," aldus Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming.
Dales maakt duidelijk dat steeds meer mensen hun huisdier als mens beschouwen. Ze denken ook dat dieren net als mensen met hitte in onder andere auto's om kunnen gaan. Het tegendeel is echter waar. "Honden kunnen nauwelijks hitte afvoeren. Alleen via de poten en de tong. Wij mensen kunnen dat veel beter," legt Dales uit.
De waarschuwingen op de website van de Dierenbescherming lijken onvoldoende uitwerking te hebben, daarom slaat de organisatie een nieuwe weg in. De organisatie zoekt de mensen op en delen onder andere op het strand flyers uit. "Auto's zonder hond krijgen een pluim. We moeten actief hierover mensen benaderen anders dringt het niet genoeg door," verklaart Dales.
Verzekeraars Centraal Beheer Achmea en FBTO nemen het op voor de redders in nood. Wie een autoruit inslaat om een dier uit de snikhete auto te redden, krijgt de schade vergoed. "In principe worden opzettelijke schades niet vergoed, maar in dit geval wel, want het gaat om het redden van een leven," aldus Bertwin Tiemersma, woordvoerder van Centraal Beheer Achmea en FBTO.