PKK-leider Duitsland opgepakt

De vermoedelijke leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Duitsland is opgepakt. Dit heeft het Federale Parket in Karlsruhe gisteravond meegedeeld.

De 47-jarige Turkse Koerd, die de schuilnaam Hüseyin Colak gebruikt, is maandag aangehouden in Detmold. Hij wordt beschuldigd van het leidinggeven aan een criminele vereniging. Ook wordt Colak aangeklaagd omdat hij vorig jaar een 21-jarige vrouw zou hebben gedwongen abortus te plegen. Ze was zwanger gemaakt door een vooraanstaande PKK'er.

De PKK vecht sinds 1984 voor onafhankelijkheid in het door Koerden gedomineerde zuidoosten van Turkije. De groepering wordt door het Westen gezien als een terreurorganisatie.

Onlangs werden drie Duitse bergbeklimmers door PKK-strijders ontvoerd op de berg de Ararat op de Turkse grens met Iran. De PKK eiste dat Duitsland maatregelen tegen de Koerdische beweging zou terugdraaien. Na twee weken werd het trio vrijgelaten, voor zover bekend zonder enige concessie van Berlijn.

In juni werd het Koerdische satellietstation Roj TV verboden in Duitsland. Volgens de Duitse overheid was de zender een spreekbuis van de PKK en moedigde het de rekrutering van PKK-strijders aan.