Rel om reuzenrad in Tilburg

In Tilburg is een rel uitgebroken rond het reuzenrad op de kermis. De exploitant zegt namelijk dat hij niet genoeg tijd heeft om de boel op te bouwen. "Dat de gemeente zo'n trekpleister op deze manier afstoot, is erg teleurstellend. Ik wil dolgraag in Tilburg staan", stelt de boze exploitant Tommy Boesveld. En da's ook niet zo gek, want de Tilburgse kermis is de grootste van de Benelux en trekt ieder jaar ruim een miljoen bezoekers.

Vanaf komende dinsdagavond mag er gebouwd worden. De reuzenrad-exploitant mocht vorig jaar al op zondagavond beginnen. "We gaan wat formeler te werk. Vanwege de werkzaamheden aan de Cityring en de overlast voor de binnenstad laten we de opbouwwerkzaamheden niet voor dinsdag starten", licht een gemeentewoordvoerder toe. "We hebben de exploitanten daarover in januari bericht. Boesveld heeft geen bezwaar aangetekend." De exploitant stelt dat hij meerdere keren mondeling heeft aangegeven dat hij meer tijd nodig heeft. "Vorig jaar is mondeling afgesproken dat ik eerder van start mocht. Dat kreeg ik twee weken van tevoren te horen."

Je zou zeggen: zet dan wat extra personeel in. Maar dat is volgens Boesveld geen optie. "Het werk is heel professioneel. Bouwers liggen niet voor het oprapen."

Nu komt er een ander reuzenrad naar Tilburg. "Toen bleek dat de 'Wheel of Excellence' niet door zou gaan, zijn we een openbare verpachting gestart", meldt de gemeentewoordvoerder. "Boesveld moest weer in de rij aansluiten. Maar dat wilde hij niet." De exploitant heeft al een aanbetaling gedaan. "We kijken wat we daarmee doen. Dat gaat volgens de voorschriften", aldus de gemeentewoordvoerder.