Helft vreemdelingen blijft na detentie

Ongeveer de helft van de 9300 buitenlanders die vorig jaar uit vreemdelingenbewaring kwamen, zijn in Nederland gebleven. Ze kwamen op vrije voeten en werden niet uitgezet.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie gisteren aan de Tweede Kamer gemeld. De overheid kan illegalen en ex-asielzoekers opsluiten om te proberen hen het land uit te krijgen. Voorwaarde is wel dat er zicht op uitzetting is, al dan niet gedwongen. Het komt geregeld voor dat de rechter iemands vrijlating gelast, omdat er geen zicht op uitzetting is.

Amnesty International uitte vorige week nog stevige kritiek op de manier waarop Nederland vreemdelingen opsluit. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden de buitenlanders ten onrechte als criminelen behandeld en worden ze te lang vastgezet. Amnesty International stelde dat Nederland zich met de vreemdelingenbewaring schuldig maakt aan de schending van mensenrechten.

Albayrak zal voor september schriftelijk reageren op deze kritiek en ook op een rapport van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) over vreemdelingendetentie, dat hoogstwaarschijnlijk deze week verschijnt. De staatssecretaris wil beide stukken zorgvuldig bestuderen en ze in onderlinge samenhang bekijken, schrijft ze aan de Kamer.

Ongeveer 150 alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) zijn vorig jaar in vreemdelingendetentie geplaatst. Nu verblijven daar nog ongeveer twintig ama's, zo blijkt verder uit de cijfers van het ministerie van Justitie.