Vier terreurverdachten in Spanje opgepakt

De Spaanse politie heeft dinsdag vier mannen van Algerijnse afkomst gearresteerd die ervan worden verdacht fondsen te hebben geworven voor aan Al-Qaida verwante terroristen. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft dit bekendgemaakt.

Drie verdachten werden in de zuidelijke provincie Huelva aangehouden, de vierde werd gearresteerd in Baskenland. Er waren geen aanwijzingen voor een op handen zijnde aanslag, zei het ministerie.

De politie hield de mannen al sinds 2005 in de gaten. De cel onderhield rechtstreeks contact met Al-Qaida. Er werd geld verdiend met de verkoop van valse documenten en kleding. Dat geld werd vervolgens in kleine bedragen ter beschikking gesteld van bekende leden van islamitische terreurorganisaties.

De arrestaties vonden plaats in samenwerking met de Britse autoriteiten. De Britse politie was op de hoogte van de cel doordat de mannen contacten onderhielden met vermoedelijke extremisten in Groot-Brittannië.

Sinds de terreuraanslagen in Madrid van 11 maart 2004 heeft de politie ruim driehonderd personen op verdenking van terrorisme gearresteerd. Bij de aanslagen vielen 191 doden en ruim 1800 gewonden.

Ook na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten werden in Spanje tientallen verdachten aangehouden.