Drie Nederlanders opgepakt in mensensmokkelzaak

De marechaussee heeft vanochtend drie mannen in Leeuwarden aangehouden, die vermoedelijk zijn betrokken bij een Europees netwerk van mensensmokkelaars. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag gemeld.

Het gaat om een 40-jarige man, zijn 19-jarige zoon en een 47-jarige man. In totaal werden in tien Europese landen honderden agenten ingezet bij het oprollen van de criminele organisatie. Behalve in Nederland verrichtte de politie in België, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk nog tientallen arrestaties.

Het netwerk van mensensmokkelaars heeft vermoedelijk grote aantallen illegalen uit Afghanistan, China, Turkije, Bangladesh en Irak geholpen bij hun vlucht naar Europa. Afhankelijk van de manier van vervoer betaalden de vluchtelingen tienduizend tot twaalfduizend euro.

De verdachten die in Leeuwarden zijn gearresteerd, zijn vermoedelijk betrokken bij enkele smokkelreizen van Irakese Koerden naar Scandinavië. De autoriteiten in Duitsland onderschepten eerder vier illegalen op deze route. Volgens het Openbaar Ministerie snapte de politie in Leeuwarden begin dit jaar vier illegale Koerden die op doorreis waren.

Het onderzoek naar de internationale smokkelbende begon in Frankrijk onder de codenaam 'Operation Baghdad'. Europol en Eurojust hebben het vervolgens internationaal gecoördineerd.