EK: Uitslag Nederland - Rusland

Nederland is er niet in geslaagd de halve finales van Euro 2008 te bereiken. Het verloor na een verlenging met 3-1 van Rusland.

Nederland begon in dezelfde opstelling als tegen Italië en Frankrijk. Bij Rusland was een wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Zweden. Ivan Sajenko speelde in plaats van Dinijar Biljaletdinov.

De eerste kans was na vijf minuten voor Rusland. Edwin Van de Sar moest ingrijpen na een vrije trap van Joeri Zjirkov. Een paar minuten later kregen de Russen opnieuw een goede kans, Roman Pavljoetsjenko kon vrij inkoppen maar de bal ging over. De Russen begonnen het sterkst, maar Nederland kwam gaandeweg beter in de wedstrijd en kreeg een veldoverwicht. Kansen werden er echter nauwelijks gecreëerd.

Het eerste gevaar van Nederland kwam pas na 25 minuten. Na een corner ging een schot van Orlando Engelaar van net buiten het strafschopgebied net naast. Een paar minuten later kreeg Nederland een goede kans na een vrije trap van Van der Vaart. De bal werd net gemist door Ruud van Nistelrooy en ging voorlangs. Na een half uur was er een goede kans voor Rusland. Het schot van Andrei Arsjavin werd nog net naast getikt door Van der Sar. Uit de daaropvolgende corner was er een gevaarlijk schot van Denis Kolodin, maar wederom een redding van Van der Sar. Het werd duidelijk dat Nederland niet het niveau haalde van de wedstrijden tegen Italië en Frankrijk en de Russen werden steeds sterker. Toch kreeg Nederland nog een goede kans via Van Nistelrooy, maar er was een redding van Igor Akinfejev. Het laatste gevaar voor rust kwam Rafael van der Vaart, hij kreeg plotseling een kans maar zijn schot werd gekeerd door de Russische keeper.

Nederland werd vlak na rust gevaarlijk na wederom een vrije trap van Van der Vaart. De bal werd gemist door Nigel de Jong en ging vervolgens naast. Na 56 minuten kwam Rusland op 1-0. Na een voorzet van Semak tikte Pavljoetsjenko de bal binnen. Nederland ging daarna proberen nog meer op de aanval te spelen, onder meer door de wissel Afellay voor Engelaar. Het werd echter nauwelijks gevaarlijk. Nederland leek een kans te krijgen via een vrije trap net buiten het strafschopgebied. De trap van Van Persie ging echter ruim over.

De Russen kregen een uitstekende mogelijkheid via Pavljoetsjenko, die alleen voor Van der Sar kwam, maar hij slaagde er niet in te scoren. Het enige gevaar van Nederland kwam hierna van Sneijder. Enkele schoten uit de tweede lijn gingen net naast. De Russen kregen de kans de wedstrijd de beslissen via Torbinsky, hij tikte de bal voor open doel net naast. Vijf minuten voor tijd kwam Nederland op gelijke hoogte. Na een vrije trap van Sneijder kopte Van Nistelrooy de 1-1 binnen. In de blessuretijd leek Kolodin zijn tweede gele kaart te krijgen. Michel trok die echter terug toen na overleg met zijn grensrechter bleek dat de bal al achter de lijn was geweest. De wedstrijd eindigde in 1-1 waarna er verlengd moest worden.

Het eerste gevaar in de verlenging kwam van Arsjavin, maar dat was een simpele prooi voor Van der Sar. Pavljoetsjenko had een kans met een schot, dat uiteindelijk op de lat kwam. De Russen bleven gevaarlijk. Torbinsky stond helemaal vrij, maar achter zijn schot zat geen kracht. Bij Nederland leek de vermoeidheid toe te slaan, want het slaagde er bijna niet meer in druk te zetten en gevaarlijk te worden.

Nederland ontsnapte aan een penalty toen Heitinga Zjirnov uit evenwicht bracht en de Rus ging liggen. Scheidsrechter Michel besloot echter dat er niks aan de hand was. Na 113 minuten kwam Rusland op 2-1. Een voorzet van Arsjavin werd erin getikt door de ongedekte Torbinsky. Even later werd het duel beslist nadat Arsjavin de 3-1 scoorde.


Teleurgestelde spelers na afloop


Nederland - Rusland 1-3
56' Pavloetsjenko 0-1
86' Van Nistelrooy 1-1
112' Torbinskij 1-2
116' Arsjavin 1-3

Toeschouwers: 39.000
Scheidsrechter: Michel (Slw)
Stadion: S.Jakob Park, Basel
Gele kaart: Boulahrouz, Van Persie, Van der Vaart (Nederland), Kolodin, Zjirkov, Torbinskij (Rusland)

Opstellingen

Nederland: v.d.Sar, Boulahrouz (Heitinga/54), Ooijer, Mathijsen, v.Bronckhorst, Kuijt (v.Persie/46), De Jong, v.d.Vaart, Engelaar (Afellay/ 62), Sneijder, v.Nistelrooij

Rusland: Akinfejev, Anjoekov, Ignasjevitsj, Kolodin, Zjirkov, Sajenko (Torbinsky/81), Semak, Semsjov (Biljaletdinov/69), Zyrjanov, Pavljoetsjenko, Arsjavin

Stem ook op de speciale FP-poll. Guus Hiddink is... Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!Euro 2008-site!