Justitie plukt drugsdealer voor zes miljoen

Een veroordeelde softdrugshandelaar moet ruim zes miljoen euro inleveren. De rechtbank in Den Haag was het woensdag eens met de berekening van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie. Dat had het miljoenenbedrag becijferd door het uitgavenpatroon van de man naast zijn legale inkomsten te leggen.

De 37-jarige man uit Zoeterwoude werd in april 2003 opgepakt op verdenking van een waslijst aan delicten. In 2005 werd hij veroordeeld tot drie jaar cel voor de bedrijfsmatige teelt van wiet en de leiding van een criminele organisatie die de rookwaren verhandelde.

Sinds begin 2003 hadden politie en justitie de man in het vizier. Voor dat financieel onderzoek werden rechtshulpverzoeken gedaan aan België, Luxemburg, de Verenigde Staten, Canada, Spanje, Zwitserland en Dubai om inzicht in buitenlandse bankrekeningen te verwerven.

Het OM heeft inmiddels voor zo'n vijf miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van de Zuid-Hollander. Het gaat daarbij onder meer om geld, aandelen, sieraden en onroerend goed. Er wordt niet toegelicht hoe de man het overige miljoen moet ophoesten.