Bevelhebber Van Uhm in volle overtuiging verder

De nieuwe commandant der strijdkrachten (CDS) Peter van Uhm gaat met volle overtuiging verder in zijn functie en met het leiden van de missie in Afghanistan. Hij zei dat dinsdag in een verklaring tegenover de media, als vader en als CDS.

Van Uhm verloor vijf dagen geleden zijn zoon Dennis, die in Uruzgan diende en met zijn voertuig op een bermbom reed. ,,Mijn zoon zou niet willen dat ik bij de pakken neer ga zitten. Hij was een militair in hart en nieren. Hij leefde ervoor en was trots op zijn werk en op zijn vader'', zei Van Uhm. Dennis had dat juist nog geschreven in een brief aan zijn vader, die vorige week het bevel over de strijdkrachten overnam van Dick Berlijn.

De generaal benadrukte dat zijn zoon net als hijzelf geloofde in de missie om een betere toekomst te krijgen voor de bevolking in Afghanistan. Hij koestert geen enkel verwijt in de richting van de Afghaanse bevolking nu zijn zoon daar is gesneuveld. Van Uhm denkt dat het goed mogelijk is om het verdriet om het verlies van zijn zoon te scheiden van zijn professionele werk. Bovendien benadrukte hij dat niet alleen de CDS besluiten neemt over de strategie maar dat tal van anderen daarbij betrokken zijn.

Van Uhm benadrukte dat het er niet toe doet welke rang of stand iemand heeft of zijn vader heeft en dat iedereen uniek en even waardevol is. Hij verwees telkens naar de familie van de eveneens omgekomen Mark Schouwink en de zwaar gewond geraakte Toninho Norden en Roger Hack. De nieuwe CDS noemde de vele blijken van steunbetuigingen vanuit de maatschappij ,,onvoorstelbaar'' en een grote steun.