Ook ict'ers willen meer geld

Een primeur in Nederland: personeel van een ict-bedrijf legt het werk neer. Het gebeurde woensdag in Groningen, waar medewerkers van automatiseerder Atos Origin het wachten op een nieuwe cao moe zijn. Na twee weken van onschuldige lunch- en ontbijtacties gingen zij over tot 'harde' actie. Ongeveer driehonderd werknemers stopten gisterochtend met hun bezigheden en verzamelden zich op het grasveld voor de vestiging aan de Eemsgolaan. Na anderhalf uur gingen zij weer aan het werk.

De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en Qlix-IT hadden opgeroepen tot actie, omdat de loononderhandelingen met de werkgever zijn vastgelopen. Volgens onderhandelaar Nevin Demirtas van FNV Bondgenoten toont Atos Origin geen bereidheid om tegemoet te komen aan de looneis van de vakbonden. Zij willen een minimale loonsverhoging van 3,5 procent. Het bedrijf biedt niet meer dan 2 procent.

"Nog niet eens genoeg voor prijscompensatie", noemt CNV-bestuurder Harrie de Vaan het bod. De Vaan vindt de houding van Atos Origin wrang, aangezien topman Wilbert Kieboom zijn loon de afgelopen drie jaar met 33 procent zag stijgen.

Demirtas vindt het een teken aan de wand dat werknemers van een bedrijf uit de ict-sector hun werk hebben onderbroken. "Dat is nooit eerder gebeurd in Nederland. Ze hebben er echt genoeg van. Het bedrijf dient zich dat aan te trekken." Demirtas is tevreden over de opkomst. In de twee Atos-vestigingen in Groningen werken ongeveer twaalfhonderd mensen. In heel Nederland telt Atos negenduizend werknemers.