'Amsterdam trekt Marokkanen voor'

Een column van oud VVD-fractievoorzitter John Goring is zeer slecht gevallen bij de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Goring schrijft onder meer dat Marokkanen in de hoofdstad van met name de PvdA een voorkeursbehandeling krijgen.

Zo schrijft Goring, zelf van Surinaamse komaf, dat als gifschip Probo Koala dat dood en verderf zaaide in Ivoorkust, Marokko had aangedaan, het heel anders was gegaan. ''Al dan niet onder druk van zijn Marokkaanse achterban had de toenmalige wethouder Aboutaleb zich zeker sterk gemaakt voor een financiële tegemoetkoming aan Marokko. Iets wat natuurlijk niet weggelegd was voor die dooie negertjes in donker Afrika.''

Cohen noemde het op AT5 ''echt een belachelijke uitspraak.''   Goring had nog meer punten waarom de hoofdstad Marokkanen zou voortrekken. Zo werd er in West volgens hem geen preventief fouilleren ingesteld, omdat daar veel Marokkanen wonen en dus was Aboutaleb tegen. ''Islamieten zullen immers nooit accepteren dat hun vrouwen gefouilleerd worden.'' Cohen zegt dat hij heeft voorgesteld om preventief fouilleren in de hele stad in te voeren. Een raadsmeerderheid was echter tegen.

Op dat laatste punt krijgt Goring overigens bijval van huidig VVD-voorzitter  Eric van der Burg. Hij verbaast zich er namelijk ook over dat de PvdA fouilleren in Zuidoost - waar veel Surinamers en Antillianen wonen - goedkeurt en vindt dat het in West stigmatiserend werkt. ''Het kan meespelen dat er een andere bevolkingsgroep woont'', aldus Van der Burg.

Goring is daar keihard over: ''En dit terwijl de Marokkanen zich mogen uitleven in Amsterdam West. Rellen en auto’s in brand gestoken na de dood van Bilal B. in Slotervaart? Geen probleem. De Marokkanen zijn daar toch de baas en het stadsbestuur kan ze niet aan.''

Goring keert zich verder tegen de benoeming van Aboutaleb tot staatssecretaris. ''Surinamers en Antillianen zien dit als de bevestiging dat zij er helemaal niet toe doen. Voor hen is de promotie van Aboutaleb het resultaat (van de) capitulatie van de schijterige autochtonen voor de met messen zwaaiende en bommenleggende Islamieten''.

De column staat hier.