Gijzelaars FARC verkopen filmrechten aan Stone

Drie Amerikaanse gijzelaars in handen van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC verkopen de rechten op het verfilmen van hun ervaringen aan de Amerikaanse regisseur Oliver Stone. Ze hebben daarover een akkoord met Stone getekend.

Dat gebeurde tijdens een ontmoeting in de stad Villavicencio in het midden van Colombia. Dat heeft het Colombiaanse tijdschrift Semana zondag gemeld op basis van oud-parlementariërs die door de FARC gevangen werden gehouden, maar begin dit jaar vrijkwamen.

Volgens de oud-parlementariërs waren de Amerikanen Thomas Howes, Marc Gonsalves en Keith Stansell zeer gedeprimeerd over hun gevangenschap. Op een dag waren ze echter opeens zeer vrolijk. Tegen andere gijzelaars van de FARC vertelden de drie dat ze een akkoord met Stone hadden gesloten over de rechten op het verfilmen van hun geschiedenis.

De Amerikanen ontmoetten Stone in januari in Colombia. De Venezolaanse president Hugo Chávez had Stone toen toestemming gegeven mee te reizen met een Venezolaanse missie die met de FARC onderhandelde over de vrijlating van gijzelaars. De Amerikanen vielen in februari 2003 in handen van de FARC.