Milieuactivisten bezetten ecohuis Steenwijk

Icoon BinnenlandsActivisten van Groenfront! hebben maandagnacht het ecohuis in Steenwijk bezet. Met de bezetting hopen zij de sloop te voorkomen, zo is te lezen op de website van de organisatie. Ook eisen ze dat de overheid met de bouwer tot een akkoord komt om de woning te verplaatsen. De politie en de ME zullen de woning dinsdagmiddag ontruimen, volgens een woordvoerder.

De rechtbank in Zwolle oordeelde maandag dat de gemeente de ecologische woning mag afbreken. De gemeente Steenwijkerland, waar Steenwijk onder valt, wil het huis slopen omdat ecologisch architect Jan Husslage de maximale bouwtijd heeft overschreden. De gemeente is in overleg over de vraag wat er gaat gebeuren met de woning en de grond, zegt een woordvoerder van Steenwijkerland dinsdag. Het college hoopt uiterlijk woensdag een besluit te nemen.

Het ecohuis is een uniek project in Nederland, volgens Groenfront!. Bij de bouw is het milieu minimaal belast en ook de financiële kosten zijn laag: de gehele bouw heeft minder dan twintigduizend euro aan materiaal gekost. De woning weegt slechts 27 ton. Hierdoor is het huis goed op te tillen en te verplaatsen naar een andere locatie.