Levenslang voor moord op Sévèke

Icoon Justitie De rechtbank in Arnhem heeft vanmorgen de 39-jarige Rotterdammer Marcel T. tot levenslang veroordeeld voor de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke, acht bankovervallen, vier bomaanslagen en een poging daartoe.  De rechtbank kwam tot deze straf door het 'onpeilbare karakter' van de man.

De straf is dezelfde als degene die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden eiste. Het OM acht de kans groot acht dat T. opnieuw een ernstig strafbaar feit zal plegen als hij ooit weer vrijkomt. Er is geen tbs-behandeling voor de man geadviseerd. Het OM noemt de man ''gevaarlijk, angstaanjagend en onheilspellend''. 

De rechtbank ging hier in mee. Volgens de rechtbank is aan een terugkeer van de verdachte in de maatschappij een zo grote kans op herhaling van ernstige misdrijven verbonden, dat opleggen van een levenslange gevangenisstraf onontkoombaar is. Er dient terdege rekening mee te worden gehouden dat hij op enig moment om hem moverende redenen opnieuw een zeer ernstig misdrijf zal plegen, aldus de rechtbank.

Bénédicte Ficq, raadsvrouw van de Rotterdammer, vindt levenslang veel te zwaar. Volgens haar is er geen kans op herhaling. Zij betwijfelde zelfs of de man de moord wel heeft gepleegd. De eenzame verdachte zou mogelijk hebben bekend uit een behoefte aan toezicht en gezelschap.

Er waren veel bewijzen tegen T. Bij doorzoekingen van loodsen vond de politie onder meer een schriftelijke en een elektronische versie van een autobiografie met daarin verwijzingen naar de moord op Louis Sévèke naast materiaal om explosieven te maken. Maart vorig jaar bekende hij de moord. Als reden gaf hij twee weken geleden op dat hij uit wraak handelde omdat Sévèke Marcel T. begin jaren negentig uit de Nijmeegse krakersscène had geschopt.