Geënquêteerden: eis tasjesdiefzaak te zwaar

Icoon Enqu�te Een grote meerderheid van de Nederlanders is het niet eens met de dertig maanden celstraf die de officier van justitie donderdag heeft geëist tegen de vrouw die in 2005 de 19-jarige tasjesdief Ali el B. doodreed.

Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond heeft gehouden onder meer dan 1000 Nederlanders. Van de ondervraagden is 78 procent het niet eens met de eis. 37 procent vindt zelfs dat de automobiliste helemaal niet gestraft moet worden. Iets meer dan de helft van de geënquêteerden vindt het onterecht dat de vrouw naar de rechtszaal moest komen.

De Hond ontwaart een duidelijk verband tussen de politieke voorkeur van de deelnemers en hun antwoorden. Kiezers van de PVV, VVD en CDA zijn het meest tegen de eis van dertig maanden. Kiezers van ChristenUnie en PvdA zijn het minst tegen de eis. Van de PVV-stemmers vindt 78 procent dat de vrouw vrijgesproken zou moeten worden, van de GroenLinks-stemmers slechts 11 procent.

Volgens de officier van justitie heeft C. zich schuldig gemaakt aan doodslag door gevaarlijk rijgedrag. Daarbij was naar haar mening sprake van zogeheten voorwaardelijke opzet. De verdachte wilde het slachtoffer niet doden, maar nam wel het onaanvaardbare risico dat dat door haar handelen zou gebeuren bewust voor lief. De rechtbank doet op 6 maart uitspraak.