Toch moskee in Dordtse villawijk

Icoon BinnenlandsDe bewoners van villawijk de Dordtse Hout in Dordrecht krijgen een enorme Marokkaanse moskee in hun achtertuin. Dit besliste de Raad van State gisteren.

Met deze uitspraak heeft de Raad van State na een jarenlange strijd alle bezwaren van de Belangenvereniging Amstelwijck tegen de bouw van het grote gebedshuis afgewezen. Door deze uitspraak zijn de door de gemeente Dordrecht verleende bouwvergunning en de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging onherroepelijk geworden.

De bouw van de moskee gaat nog voor de zomer van start en zal aan het Van der Steenhovenplein ruim vierhonderd bidplaatsen een minaret van 23 meter en 82 parkeerplaatsen voor moskeebezoekers behelzen. Het bouwwerk zelf is veertien meter hoog.

De bewoners van de Dordtse villawijk reageerden gisteren unaniem teleurgesteld op de uitspraak. "Het blijkt nu maar weer wat een plechtige belofte van de gemeente waard is", fulmineert voorzitter T. Kooijman van de belangenvereniging. "Er was ons beloofd dat de omgeving groen zou blijven en niet zou worden vol gebouwd. Nadat het laatste huis in de wijk was opgeleverd, kwam opeens het plan voor een moskee uit de hoge hoed."

Een woordvoerder van de Marokkaanse vereniging Al Fath reageerde gisteren echter verheugd op de uitspraak van de Raad van State. "Niemand wil een moskee naast de deur", erkent hij. "Maar gelukkig heeft de rechter zich niet door die argumenten laten leiden", aldus de zegsman.

Met dank aan maily voor de submit.